Mascarpone is een soort roomkaas die afkomstig is uit Italië. Het is afkomstig uit de regio Lombardije, dat zich in het noorden van Italië bevindt, en wordt al geproduceerd sinds 1600. Wat kenmerkend is voor deze kaas, is dat het een dik, romig en smeerbaar product is. De kleur van de kaas is melkwit.

Deze kaassoort wordt geproduceerd door aan lichte room, met een melkvetpercentage van 25%, een zuur toe te voegen. De room wordt verwarmd tot 85°C, waarna hier het zuur aan wordt toegevoegd. Door de room af te laten koelen, zal de wei zich gaan afscheiden. De room wordt in kaaslinnen gegoten en vervolgens voor 1 tot 2 dagen opgehangen om het wei te verwijderen. Mascarpone wordt niet gerijpt, maar is een verse kaas.

Mascarpone is een van de basisingrediënten van het bekende, zoete Italiaanse gerecht tiramisu. Door de stevige, maar romige textuur kan het worden gebruikt als versteviging van slagroom. Daarnaast kan het als vervanger voor verschillende room- en verse kaassoorten worden gebruikt en kan het worden toegevoegd als kaas in cheesecake.