Port of portwijn is een versterkte wijn die uit Portugal komt. De naam is afgeleid van de havenstad Porto. In de Europese Unie mag alleen port die afkomstig is uit Portugal zo worden genoemd. De druiven zijn afkomstig uit een wijngebied dat langs de oevers van de rivier Douro ligt. Ook al wordt port al eeuwenlang gemaakt, de huidige methode is pas ontwikkeld rond 1820.

Na het plukken van de druiven worden deze geplet en 1-4 dagen met rust gelaten waarna het fermentatieproces begint. Het fermenteren wordt gestopt door er een neutrale sterke drank, genaamd Aguardente, aan toe te voegen. Er blijft zo veel restsuiker in de port achter, waardoor de kenmerkende zoete smaak ontstaat. Hierna wordt de port in vaten opgeslagen en gerijpt voor minimaal twee jaar, waarna wordt gekeken tot welke kwaliteit de port behoort. Het alcoholpercentage van port ligt tussen de 18-21%.

Port combineert goed met zowel hartige als zoete smaken. De smaken die in de port voorkomen zijn ook smaken die goed hiermee gecombineerd kunnen worden. Een aantal voorbeelden zijn fruit, specerijen, noten, karamel en chocolade. Port geeft producten een warme, winterse smaak en kan worden gebruikt in verschillende banketproducten.