Ruby chocolade is een relatief nieuwe soort chocolade. De smaken komen van bepaalde stoffen die in de cacaobonen aanwezig zijn, maar niet worden beperkt tot cacaobonen met een bepaalde oorsprong of die afkomstig zijn uit een bepaalde regio. Er bestaat veel onduidelijkheid over het productieproces van deze chocolade, omdat hier nog weinig tot niets over wordt vermeld.

Ruby chocolade heeft een roze kleur en een fruitachtige, zure smaak die doet denken aan yoghurt en rode, zure vruchten. Aan deze chocolade zijn geen kleurstoffen of smaakstoffen toegevoegd om de kenmerkende smaak en kleur te verkrijgen. Het cacaopercentage van de chocolade ligt tussen het cacaopercentage van melk chocoladecouverture en pure chocoladecouverture in.

Bij het verwerken van dit type chocolade wordt er aangeraden om het zo veel mogelijk puur te gebruiken, zodat de kleur en smaak van de chocolade zo veel mogelijk wordt behouden. Voor bonbonvullingen kan er het best gebruik worden gemaakt van vulling op basis van vet. Een vulling op basis van room kan ervoor zorgen dat de kleur en de smaak van de chocolade wegvallen. Door de smaak kan het met vrijwel alle andere smaken worden gecombineerd en kan het daarmee verrassende combinaties opleveren.