Rundvet is een dierlijke vetsoort gemaakt van volwassenen runderen. Een andere naam die hiervoor wordt gebruikt is talk, al kan met deze naam ook andere soorten hard dierlijk vet worden bedoeld. Rundvet is een hard vet dat op kamertemperatuur vast is en een wit tot lichtgele kleur heeft. Kalfsvet is zachter, witter van kleur en heeft een fijnere smaak.

Rundvet wordt uitgesmolten door middel van een droge of natte methode, waarbij het vet van het vocht wordt gescheiden door middel van scheppen of centrifugeren. Bij de natte methode wordt dit door middel van kokend water of stomen gedaan, bij de droge methode door middel van verwarmen in een pan of oven. Hierna kan het vet worden gefilterd, waardoor ossewit ontstaat. Door het uitsmelten en filteren van het rundvet worden vocht en onzuiverheden verwijderd, waardoor het product langer houdbaar blijft en buiten de koeling kan worden bewaard.

Door de hoge hoeveelheid verzadigd vet (┬▒50%) heeft rundvet een hoog rookpunt, waardoor het geschikt is om te frituren. Doordat het vet vast is, kan het in roomboter of margarine vervangen in brood- en banketproducten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag