Sago of sagozetmeel is zetmeel dat wordt gewonnen door het merg uit de stam te persen van verschillende soorten palmen en palmvarens. Hiervoor worden voornamelijk soorten gebruikt uit de geslachten Metroxylon en Zamia, die ook wel sagopalm worden genoemd. Sagozetmeel is verkrijgbaar als poeder, maar ook in de vorm van parels. Het poedervormige zetmeel kan worden gebruikt om producten te binden. De parels worden vaak gebruikt in puddingen, waar het na het weken en koken zijn vorm behoudt. Deze parels zijn te vergelijken met tapiocaparels en kunnen op dezelfde manier worden verwerkt, al heeft het zetmeel wel een ander bindresultaat.
 

Een kenmerkende eigenschap voor sago is dat het een doorschijnende of lijmig bindresultaat geeft. Het is daarmee niet geheel blind, maar ook niet volledig helder. Het binden met sago geeft een nooit compleet glad resultaat. De verstijfselingstemperatuur begint bij 60°C en loopt door tot 80°C. Het is een hoofdzakelijk smaakloos bindmiddel en kan daarbij voor zowel zoete als hartige gerechten worden toegepast.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag