Softijs is een ijssoort op basis van zuivel, zoals room- of melkijs, die vers uit de machine komt en niet is gehard. Bij de productie wordt de basismix gepasteuriseerd en moet deze ook rijpen voordat het wordt afgedraaid in een softijsmachine. Hierbij wordt het ijs in zeer korte tijd (15-30 seconden) op het moment dat het nodig is bevroren. In de machine is een kleine voorraad softijs aanwezig die bij het tappen door de machine wordt aangevuld. Het bewaren van softijs is niet aan te raden, omdat dit de structuur van het ijs op te lage temperaturen aantast of geen vorm behoudt op te hoge temperaturen.

Softijs wijkt voornamelijk af van schepijs in consistentie en de temperatuur van het ijs. Het ijs is zachter, luchtiger en voelt minder koud aan. De temperatuur waarop het ijs uit de machine komt ligt hoger dan bij schepijs, maar moet minimaal -5°C zijn. Door het snelle vriezen van de machine ontstaan kleine ijskristallen in het ijs die zorgen voor een fijne structuur en zachte smaak. Deze structuur ondersteunt de romige smaak van het, in het ijs aanwezige, melkvet.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag