Sticky toffee pudding is een traditioneel Brits nagerecht dat relatief modern is. Het nagerecht wordt gezien als een moderne Britse dessertklassieker. In Australië en Nieuw-Zeeland staat het ook bekend als sticky date pudding, vanwege de grote hoeveelheid dadels die in het beslag aanwezig zijn. Het recept is in de jaren ’70 van de vorige eeuw ontwikkeld door Francis Coulson en Robert Lee in het Sharrow Bay Country House Hotel dat gelegen is in de Lake District in Engeland.

Sticky toffee pudding bestaat uit een zachte, vochtige cake die wordt overgoten met een toffeesaus. Het wordt daarbij vaak geserveerd met (warme) vanillecustard of vanille-ijs. De basis van het beslag bestaat uit dadels, zelfrijzende bakmeel en suiker. De dadels zorgen daarbij voor de malse, vochtige eigenschappen van de cake en geven het product zijn karakteristieke smaak. De extra toffeesaus zorgen ervoor dat de cake nog vochtiger wordt. Het serveren van ijs of custard zorgt voor een balans, waardoor het geheel niet te zoet en machtig wordt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag