Tiramisu is een van oorsprong Italiaans gebak. Tegenwoordig wordt het op veel plaatsen gegeten. De naam vertaald letterlijk naar ‘trek mij omhoog’. Het wordt vaak gegeven aan (herstellende) zieken, zodat ze weer aansterken en om ze er weer bovenop te brengen. Het gerecht is relatief nieuw, pas sinds 1980 komt het voor in Italiaanse woorden- en kookboeken. Waar het precies vandaan komt is niet geheel duidelijk, maar er wordt gezegd dat het uit de regio Veneto of Friuli-Venezia Giulia afkomstig is.

Tiramisu is opgebouwd uit mascarpone, eidooier, koffie, biscuit, vaak in de vorm van lange vingers, en cacaopoeder. De biscuit wordt gedrenkt in sterke koffie, waarin vaak een sterke drank wordt gebruikt, en vormen de basis van de tiramisu. Van oorsprong is dit marsalawijn, maar ook verschillende koffielikeuren, amandellikeur of sinaasappellikeuren worden hiervoor gebruikt. De luchtig geklopte eidooier en mascarpone zorgen voor de romigheid van het gerecht. Indien er gebruik gemaakt is van gepasteuriseerde eidooiers, kan het product 3-5 dagen gekoeld worden bewaard. De smaak zal hierbij verder in het biscuit trekken, waarna deze zachter en smakelijker worden.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag