Zure room is een zuivelproduct dat wordt geproduceerd uit koemelk. Het is een aangezuurde room, wat wil zeggen dat er melkzuurbacteriën aan de room zijn toegevoegd. Het product wordt vervolgens gefermenteerd, waardoor het een langer houdbaarheid verkrijgt in vergelijking met room. Dit maakt ook dat het product verschilt met crème fraîche, wat niet wordt gefermenteerd.

Zure room heeft een witte kleur. De room is dikker dan yoghurt, maar vloeibaarder in vergelijking met crème fraîche. Het heeft een frisse, zure smaak. In Nederland bevat het een melkvetpercentage van 10%. De textuur is glad, maar kan enigszins korrelig zijn. Bij het verwarmen tot hoge temperaturen zal deze room sneller schiften door het lagere melkvetpercentage.

Het kan niet luchtig worden opgeklopt, omdat het product onvoldoende melkvet bevat om stand te kunnen houden. Wel kan het als toevoeging aan banketproducten worden toegevoegd, zoals koekjes, cake, ijs en bavaroises. Net als andere roomsoorten combineert het goed met verschillende soorten vruchten.