Khorasan tarwe (merknaam: Kamut, botanische naam: Triticum turgidum x polonicum) is een tarwesoort. De aren en korrels van deze variant zijn ongeveer drie keer groter dan die van moderne tarwe. Khorasan is langwerpig met een uitgesproken ‘bult’ en is glasachtig met een gouden kleur. Khorasan tarwe wordt ook wel een oergraan genoemd.

Khorasan tarwe is al vele eeuwen oud en komt hoogstwaarschijnlijk uit Mesopotamië, maar hiervoor is geen archeologisch bewijs. Een Amerikaanse piloot nam in 1949 enkele zaden uit Egypte mee naar de Verenigde Staten, waar zijn vader deze cultiveerde. In 1986 werd de tarwe getoond op een beurs voor natuurproducten, daarna steeg de belangstelling.

Khorasan tarwe heeft een zoete, nootachtige smaak en een stevige structuur. Vergeleken met moderne tarwe is het rijker aan eiwitten, aminozuren, vitamines en mineralen zoals seleen, fosfor en magnesium.

In 1990 werd Kamut® geregistreerd als handelsmerk. Het handelsmerk mag onder bepaalde voorwaarden gebruikt worden. Het garandeert dat de khorasan tarwe altijd biologisch verbouwd wordt, nooit vermengd wordt met andere soorten en nooit genetisch gewijzigd wordt.