Knoflook (Allium sativum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae) en de bol wordt gebruikt als kruid. Knoflook heeft een sterke geur en aroma. Het Engelse woord voor knoflook is garlic. Knoflook is een bolgewas en de ondergrondse bol is wit van kleur en verdeeld in zijbollen (tenen).

Aan knoflook worden verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven, zoals een cholesterolverlagende en bloeddrukverlagende werking. Ook zou het werken tegen verkoudheid en kanker, maar niet voor alles is wetenschappelijk bewijs. De smaak is afkomstig van etherische oliën en allicine. Allicine heeft ook een bacteriedodende werking.
Veel componenten in knoflook zijn zwavelverbindingen. Deze worden bijna allemaal door het lichaam verteerd, behalve allylmethylsulfide (AMS). Dit wordt opgenomen in het bloed. Het bloed brengt de AMS naar de longen en de huid, waardoor het onderdeel wordt van de lichaamsgeur.

Het gewas wordt tegenwoordig overal gekweekt. Vooral rond de Middellandse Zee, onder andere in Frankrijk, en in Californië. Knoflook is verkrijgbaar in verschillende vormen: vers (los in een netje of in strengen gevlochten), als poeder (gedroogd en gemalen) en als extract (vloeibaar).

In de bakkerij wordt knoflook gebruikt in combinatie met andere kruiden in hartige artikelen, zoals knoflookbrood of borrelbrood.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag