In Limburg en de Peel is vooral rond Sinterklaas de bekende Koek de Dinant geliefd, in het Frans couque de Dinant. Het is een specialiteit van de Waalse stad Dinant.

De inwoners van Dinant bedachten tijdens het beleg van de stad door Karel de Stoute in 1466, zelf een soort deeg omdat nauwelijks ze etenswaren hadden, ook geen honing en (tarwe)bloem. Dit zware deeg drukten ze in de gietmallen van de koperslagers en maakten handmatig allerlei ontwerpen.

Tegenwoordig wordt de afbeelding van de koeken gemaakt in bakvormen van perenhout, uitgesneden in landschappen, vruchten, dieren en personen in alle soorten en maten.

Het recept van de uit tarwebloem en honing vervaardigde koeken wordt van generatie op generatie doorgegeven. Ze worden gebakken in een oliegestookte oven, bij een temperatuur van 250 tot 320 graden, afhankelijk van de dikte van de koek. De koek is zeer hard.

Een variatie op de koeken van Dinant zijn de koeken van Rins waaraan suiker is toegevoegd, genoemd naar de vooraanstaande Dinantse banketbakker François Rins, die als eerste het idee opvatte suiker met de honing en het meel te vermengen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag