Koffiebloem of koffiemeel is een natuurlijk product dat wordt gemaakt van de vrucht van de koffieplant (Coffea). Koffiebonen zijn de zaden afkomstig uit de vruchten van de koffieplant en worden gebruikt om koffieproducten mee te maken.. In tegenstelling tot de koffiebonen, wordt koffiebloem gemaakt van het vruchtvlees in plaats van de zaden. Het is een fijn gemalen stof met bruine kleur. Het vruchtvlees wordt normaal niet gebruikt, maar weggegooid. Voor het produceren van koffiebloem worden de pulp en het vel van de vrucht gedroogd en vervolgens gemalen. Koffiebloem smaakt niet naar koffie, maar heeft een bloemachtige, citrusvruchten en geroosterd fruit smaak.

Koffiebloem kan zowel in brood- als banketproducten worden gebruikt. Vanwege de smaak wordt er aangeraden tussen de 10-25% te vervangen voor bloem. Compensatie met rijsmiddelen zal in enige mate nodig zijn, omdat koffiebloem geen gluten bevat. Het kan als glutenvrij product in combinatie met andere glutenvrije bloemsoorten worden gebruikt. In vergelijking met tarwebloem neemt het meer vocht op, waardoor het goed met bloem gemengd moet worden voor het toevoegen van vocht en zal eventueel extra vocht moet worden toegevoegd. Door de donkere kleur van de bloem, zal het product een donkerdere kleur krijgen tijdens het bakken.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag