Komijn (Cuminum cyminum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt voornamelijk geteeld vanwege de specerijen die ermee gewonnen kunnen worden. De plant is eenjarig en vrij teer. De plant komt voornamelijk voor in landen met een warm klimaat en een goede zanderige bodem, zoals Iran, Syriƫ, India en Turkije. De plant heeft dunne stengels met fijne, smalle blaadjes die lijken op venkel.

De specerij komijn bestaat uit de zaden van de plant, al is het botanisch gezien eigenlijk de tweezijdige splitvrucht van de plant. Bij komijn kan er een onderscheid worden gemaakt tussen safed, de meest bekende soort en wit van kleur, en kala, een soort met een peperachtige smaak. Komijn heeft een warme, kruidige en licht anijsachtige smaak. Door de zaden kort te roosteren en te kneuzen voor gebruik ontstaat een sterker aroma.

Heel kan komijnzaad worden gebruikt als vulling of ter decoratie van producten. Hierbij is te denken aan zoutjes of broodproducten. Gemalen kan het door vullingen worden gebruikt om een warme en kruidige smaak aan de vulling mee te geven.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag