Wat is krentenwegge?
Krentenwegge is een typisch folkloreproduct uit het oosten van Nederland. Het krentenbrood doet sinds de 19e eeuw dienst als geschenk bij de geboorte en tijdens de kraamtijd en vindt zijn oorsprong in de tijd van de offermaaltijden. Deze offers werden gebracht om de goede geesten mild te stemmen en demonen en kwade geesten van het kraambed te weren.
De Twentse krentenwegge wordt als brood met een lengte van 1,5 tot 2 meter gebakken en heeft een breedte van ongeveer 30 centimeter. De lengte van het brood was afhankelijk van iemand welstand. De lengte van 1,5 meter en een gewicht van 25kg werd beschouwd als geschenk van normale omvang. Bij de schenking werd de krentenwegge door meerdere personen gedragen, meestal op een plank of een ladder.
Krentenwegge is een krentenbrood. Een goede krentenwegge ziet zwart van de krenten of heeft meer krenten dan deeg. De geboortewegge was veel luxer dan gewoon krentenbrood, want het was een melkbrood dat ook boter bevatte en rijkelijk was voorzien van krenten, rozijnen en soms ook sukade. Een krentenboterham wordt doorgaan met boter besmeerd en belegd met kaas, suiker of ander zoet beleg.