Lavas (Levisticum officinale) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, omdat de geur van deze plant sterk lijkt op die van maggi aroma. De plant is van oorsprong afkomstig uit Zuid-Europa, waar het door de Romeinen door de rest van Europa is verspreid.

Van de lavasplant worden zowel het zaad, als de bladeren, de steel en zelfs de wortels gebruikt in producten. De bladeren hebben een donkergroene kleur en lijken op de bladeren van selderij. De zaden zitten in bosjes aan de plant en hebben een ovale vorm, met kleine ribbels over de lengte. Gedroogd hebben ze een lichtbruine kleur. De smaak is selderijachtig.

In de handel zijn de bladeren en stelen vers verkrijgbaar. De gedroogde zaden zijn zowel in poedervorm als hele vorm te krijgen. De smaak bij gedroogde lavas is sterker in vergelijking met verse lavas. Verder blijft het aroma langer bewaard bij de hele zaden in vergelijking met de gemalen variant. De smaak van lavas brengt andere smaken vaak in harmonie. Lavas wordt vaak als onderdeel gebruikt in specerijenmengsels, maar ook als smaakmaker in brood.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag