Lijnzaad is het zaad van (olie)vlas (Linum usitatissimum), een gewas dat al lang wordt verbouwd. Van lijnzaad kan door middel van persing lijnzaadolie worden geproduceerd. Het resterende product, de lijnkoek, wordt als veevoer gebruikt. In de bakkerij wordt lijnzaad in zijn geheel gebruikt. De productie van lijnzaad vindt voornamelijk plaats in Canada. Samen met China, Duitsland, Verenigde Staten en India zijn dit de grootste producenten.

Lijnzaad is een ovaalvormig zaadje met een glanzend zaadhuidje en komt voor in gele of bruine kleuren. Lijnzaad bevat een hoog omega-3 gehalte, wat door het menselijke lichaam niet zelf kan worden aangemaakt, hierdoor wordt het vaak als gezond bestempeld. Het bevat 19% eiwit, 13% koolhydraten, 31% vet en 35% voedingsvezel. In de zaadhuid komen voedingsvezels voor die zorgen dat het viervoudige aan vocht kan worden opgenomen. Wanneer de zaadjes breken en in aanraking komen met vocht vormt er zich een slijmlaagje.

Lijnzaad wordt veel gebruikt bij het decoreren van brood, maar kan ook in producten, zoals brood, worden verwerkt. Omdat lijnzaad veel vocht kan binden, moet het voor gebruik in producten, worden geweld. Dit voorkomt dat het lijnzaad het vocht uit het product trekt, waardoor uitdroging kan ontstaan.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag