Magnesiumsulfaat (MgSO4) is een magnesiumzout van zwavelzuur en is ook een mineraal zout. Vaak wordt voor magnesiumsulfaat de naam bitterzout gebruikt en daarnaast de minder frequent gebruikte namen Engels zout of epsomzout. Bij gebruik in normale doses in voedingswaren zijn er geen bijwerkingen bekend. In grotere doses kan het echter laxerend werken.

Magnesiumsulfaat wordt als mineraal in voedingssupplementen gebruikt en ook als additief in de voedingsindustrie. Zo wordt het bij de productie van ingeblikte groenten toegevoegd ter versteviging. Ook wordt het gebruikt in bier. Het E-nummer van magnesiumsulfaat is E518.

Naast een zoute smaak geeft magnesiumsulfaat ook een bittere smaak. De sterkte van die bittere smaak is afhankelijk van de concentratie. Het wordt vaak in combinatie met andere minerale zouten of technieken toegepast.

Uit onderzoek van het Belgische Flanders Food is gebleken dat wanneer natrium in brooddeeg voor dertig procent wordt vervangen door magnesiumsulfaat, er verschillen optreden in de deeg- en broodeigenschappen. Ook werd het brood qua smaak niet goed gewaardeerd. 


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag