Mannitol (E421) is een natuurlijke, extensieve zoetstof, wat ook als antiklontermiddel en vulstof wordt gebruikt. De stof werd in 1964 ontdekt in het sap van een es. Verder wordt het gevonden in verschillende soorten planten, met name zeewieren, coniferenhout en paddenstoelen. De stof wordt industrieel geproduceerd door hydrogenatie van fructose, voornamelijk afkomstig uit druiven, die eerst door inwerking van micro-organismen uit zetmeel wordt gemaakt.

Mannitol heeft een zoetkracht die 0,7 keer de sterkte heeft van suiker. Het levert daarbij 2,4 kcal per gram, wat lager is in vergelijking met suiker (4 kcal per gram). Vanwege de lagere zoetkracht is het minder geschikt als zoetstof in lightproducten. Er is een grotere hoeveelheid nodig om het product te zoeten, waardoor het aantal calorie├źn oploopt.

Mannitol is zacht van smaak en heeft geen nasmaak. Het geeft net als xylitol een verkoelend effect en frissere smaak aan producten. Het wordt ook wel gecombineerd met natriumbicarbonaat, om een zure smaak in voedingsmiddelen te voorkomen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag