Marasquin is een bitterzoete, heldere likeur gemaakt op basis van marascakersen. Andere namen zijn maraschino of maraskijn. Deze likeur heeft een alcoholpercentage van rond de 30 procent en bevat naast de marascakers ook frambozen, amandelen, rozen en veel geurige bloemen uit de hoger gelegen delen van Europa.
Marasquin is een van de weinige likeuren die gedestilleerd worden. Het destillaat wordt gemaakt van zowel het vruchtvlees als de (gebroken) pit van de marascakers, wat de likeur zijn kenmerkende amandelaroma geeft. Het destillaat rijpt twee jaar in Finse essenhouten vaten, omdat deze houtsoort geen kleur afgeeft. Vervolgens wordt het destillaat verdund, gesuikerd en gebotteld. De flessen zijn te herkennen aan het strojasje. De likeur ruikt en smaakt zo zoet als snoep.
Het oorspronkelijke recept voor marasquin komt uit de Kroatische stad Zadar (Dalmatiƫ). Al in de 16e eeuw werd het recept opgeschreven door de Dominicaner monniken van het klooster in Zadar.
De likeur wordt verwerkt in cocktails en gebak, bijvoorbeeld in puddingen, cake, kapsel, vullingen (zoals chipolata) en consumptie-ijs.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag