Matcha is een groene thee die afkomstig is uit Japan. De geschiedenis van matcha ligt oorspronkelijk in China, waar het tijdens de Song-dynastie (960-1279) populair was om dit type thee te drinken. De thee heeft een lichte bittere smaak met een zoet en fris karakter. Behalve als thee wordt het tegenwoordig ook veel in zoete, maar ook hartige, producten gebruikt. Voorbeelden zijn ijs, chocolade, puddingen, gebak, cakes, maar ook brood.

Matcha is een poedervormige, felgroen gekleurde thee die wordt gemaakt van gestoomde en gedroogde theebladeren. De theeplanten die hiervoor worden gebruikt, worden drie tot vier weken voor het oogsten afgedekt met zeilen of matten en daarmee in de schaduw geplaatst. Hierdoor worden er in de plant meer L-Theanine en cafeïne geproduceerd, wat verantwoordelijk zou zijn voor het rustgevende en kalmerende effect van de thee.

Deze theesoort wordt niet verwerkt zoals andere theesoorten. Het is een poeder waaraan water van 60-70°C wordt toegevoegd en vervolgens wordt opgeklopt tot een schuimige, groene vloeistof. Het verwarmen van matcha tot een te hoge temperatuur leidt tot een onaangename bittere smaak en kan daarom beter niet worden meegekookt. Er is maar een kleine hoeveelheid nodig om tot een goede smaak te komen.