Melasse (of molasse) is een bijproduct van de productie van suiker. Het is een stroperige vloeistof, die wordt verkregen door het koken van suikerriet of suikerbiet, nadat de gekristalliseerde suiker is verwijderd.

Melasse is een essentiële grondstof voor de productie van (bakkers)gist, maar ook onder meer voor citroenzuur en gistextracten. Ook in roggebrood, ontbijtkoek en taaitaai kan melasse worden gebruikt als ingrediënt. Door melasse te laten vergisten, kan er alcohol uit worden gedestilleerd. Melasse van suikerriet is het basisproduct van rum.

Er zijn drie verschillende soorten melasse:

  • Lichte melasse wordt geproduceerd na één keer koken van suikerriet (of suikerbiet). Deze melasse is nog vrij zoet en licht van kleur.
  • Donkere melasse ontstaat na de tweede keer inkoken. Minder zoet, een beetje bitter en een beetje zout. Deze melasse wordt het meest gebruikt bij koken en bakken.
  • Blackstrap melasse wordt verkregen na een derde keer inkoken. Erg donker van kleur en niet meer zoet van smaak. Eerder zout/zuur en bitter.