Nangka (Artocarpus heterophyllus), ook bekend als jackfruit, is een plant die familie is van de broodboom. De boom valt op door de enorme, gelijknamige vruchten die aan de stam ontspringen. Met vruchten tot 40 kilogram per stuk, zijn nangka een van de grootste vruchten die aan bomen groeien.

De vrucht is peervormig of cilindrisch met een lengte van 30-100 centimeter en een breedte van 50 centimeter. De schil bestaat uit verschillende zeskanten met op iedere zeskant een stekel. De kleur van de schil is groen bij een jonge vrucht en geel bij een rijpe vrucht. Het vruchtvlees bevat tot 500 lange zaden van ongeveer 4 centimeter lang. Het rijpe vruchtvlees is gelig van kleur en heeft een aromatische, zoete smaak die doet denken aan banaan. De geur van de nangka is zoet, maar minder afstotend dan de geur van de broodvrucht.

De vrucht kan op twee manieren worden verwerkt. Namelijk als rijpe, gele vrucht of jonge, groene vrucht. De onrijpe vrucht heeft een vlezige structuur en is neutraal van smaak, waardoor het gemakkelijk smaken absorbeert. De rijpe vrucht heeft van nature een zoete smaak en wordt vaak in zoete gerechten verwerkt, zoals pudding, ijs en andere desserts.