Natriumchloride is een zout met de formule NaCl. Een zout is een verbinding die in vaste vorm een kristallijne stof is waarin positieve en negatieve ionen in een kristalrooster zijn gerangschikt. Natriumchloride wordt in de volksmond (keuken)zout genoemd, omdat het bij de bereiding van voedsel vaak gebruikt wordt als smaakmaker en conserveermiddel.
Natriumchloride kan op drie manieren worden gewonnen: door het indampen van pekel, door het indampen van zeewater en door mijnbouw in zoutmijnen. In Nederland wordt het zout gewonnen door het indampen van pekel.

Wanneer gesproken wordt over zoutreductie, wordt hiermee echter altijd het gehalte aan keukenzout bedoeld en met name natrium. Natrium is het onderdeel van keukenzout dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de negatieve gezondheidseffecten bij een te hoge inname. Helemaal zonder natrium kunnen mensen niet. Het is onder andere noodzakelijk voor een gezonde vochthuishouding het lichaam.

Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van 35 gram. Volgens de Warenwet mag er maximaal 1,8 procent natriumchloride (op hoeveelheid droge stof in het deeg( worden toegevoegd. 


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag