Neotaam (E961) is een intensieve zoetstof en een afgeleide van aspartaam. Net zoals aspartaam, is neotaam opgebouwd uit aminozuren. Het ontstaat uit een reactie van aspartaam met 3,3-dimethulbutyraldehyde. Het bevat net als aspartaam het aminozuur fenylalanine, wat door mensen met de ziekte fenylketonurie (PKU) niet verder kan worden afgebroken. Door de hogere zoetkracht in vergelijking met aspartaam is er minder van nodig, waardoor in de praktijk PKU-patiënten hiermee geen problemen ondervinden.

Neotaam bevat een zoetkracht die 8000 keer sterker is dan die van suiker. Het wordt wel door het lichaam opgenomen, maar verlaat het lichaam onveranderd via de urine en ontlasting. Hierdoor levert het geen calorieën. Het heeft geen nadelig effect op het gebit en heeft geen invloed op insuline of de bloedsuikerspiegel, wat het geschikt maakt voor diabetici.

Neotaam is stabieler dan aspartaam, waardoor het goed kan worden verhit en beter oplost in water. Dit maakt het geschikt voor veel banketproducten, waarbij de stof opgelost moet worden of het product wordt gekookt of gebakken. Het heeft een zuivere suikerachtige smaak, waarbij het een smaakversterkend effect heeft op natuurlijk fruitsmaken, vanille, munt en chocoladesmaken.