Nougat of Noga is een lekkernij bestaande uit honing en noten. De naam nougat is afkomstig van het Latijnse ‘nux’, wat (wal-)noot betekend. Het is een product dat al honderden jaren onder verschillende namen in het gebied rondom de Middellandse Zee wordt geproduceerd vanwege de aanwezigheid van voldoende honing en noten.
Nougat de Montelimar is nougat afkomstig uit het plaatsje Montélimar in Frankrijk en is de basis voor de nougat zoals deze tegenwoordig in het noorden van West-Europa het beste bekend is. Rond 1960 kreeg de nougat zijn bekendheid door het groeiende toerisme.
Om het product als Nougat de Montelimar te mogen bestempelen, moet het product aan bepaalde eisen voldoen. Deze wettelijke eisen zijn in 1962 opgesteld om de kwaliteit van de Nougat de Montelimar te waarborgen. Het percentage amandelen moet op minimaal 28% op het totale recept zijn. Het suikergehalte moet minimaal 70% zijn, waarvan 25% bestaat uit honing.
Behalve de Nougat de Montelimar zijn er tegenwoordig nog veel andere smaken te krijgen. Zo kunnen de amandelen vervangen worden door andere noten en worden er gekonfijte vruchten toegevoegd. Ook kunnen er andere smaakstoffen zoals chocoladecouverture, esprits en compounds aan worden toegevoegd.