Oranjekoek is een typische Friese lekkernij, die in het Fries Oranjekoeke wordt genoemd. De zoete kruidkoek bestaat uit een plaatvormige koek, met daarop roze of witte glazuur. Traditioneel wordt de koek versierd met crème, maar tegenwoordig wordt ook slagroom gebruikt. Op de crème of slagroom worden gekonfijte vruchten, chocoladedecoraties of andere garneringen aangebracht. Deze garnering vormt de signatuur van de bakker.

Oranjekoek kent veel verschijningsvormen. Iedere bakker heeft zijn eigen, vaak streekgebonden recept. In de Friese Wouden wordt anijs gebruikt, in Noordwest Friesland meer kaneel en in andere delen van de provincie wordt gember toegevoegd. Sinds halverwege de twintigste eeuw krijgt Oranjekoek een tussenlaag van amandelspijs. De koek wordt in één stuk gemaakt en in vierkante stukken verkocht als losse gebakjes.

Over de herkomst van de naam Oranjekoek doen twee verhalen de ronde. Volgens het bekendste verhaal dankt de koek zijn naam aan de gekonfijte dunne snippers sinaasappelschil (oranjesnippers) die erin zijn verwerkt. Volgens het andere verhaal is de koek ontstaan naar aanleiding van een bezoek van koningin Wilhelmina aan Friesland.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag