Vele koeksoorten worden gemaakt van het gronddeeg voor ontbijtkoek. De wittere oude wijvenkoek kan van dit gronddeeg gemaakt worden, maar ook van een eigen gronddeeg waaraan een restant oude wijvenkoek wordt toegeoegd in plaats van een restant ontbijtkoek. Hiermee wordt de specifieke smaak nog intenser. Die smaak komt van de speciale ovude wijvenkruiden, veelal bestaande uit een mengsel van zoethout(poeder), anijs(zaad), venkelzaad, soms steranijs, koriander en kardemom. Deze oude wijvenkruiden worden van tevoren opgelost in water omdat de koek anders te droog wordt vanwege de anijszaadjes.
Aan het deeg voor oude wijvenkoek worden ook toegevoegd:

  • Karam, een speciaal gemengd bakpoeder met 100% bakzoutrestneutralisatie. Het heeft een  blanke bakkleur, geen smaakeffecten, een rustige- en gelijkmatige werking en zorgt voor een regelmatige- en fijne structuur.
  • Azijn, voor een optimale zuurgraad van het deeg.
  • Rozijnen, om de zuurgraad te verhogen.

Het bakken van oude wijvenkoek is een kritische factor. De koek moet wit blijven en mag dus niet te lang bakken, waardoor de kans aanwezig is, dat de koek niet of net aan gaar is.
Oude Wijvenkoek wordt net als andere koeksoorten een uur gebakken op een temperatuur van 200-210 °C, in een rotatieoven op 180 °C. Voor het bakken wordt er roggebloem over gestrooid en een ruitmotief ingedrukt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag