Parfait is een fijne ijssoort, waarbij de naam in het Frans ‘perfect’ betekent. Het is ontstaan in 1894 in Frankrijk. Het is een ijssoort die niet in een ijsmachine wordt gedraaid. Het wordt in een diepvrieskast of conservator, met een temperatuur tussen de -12 en -18°C, stilstaand bevroren.
Parfait heeft als basis een pâte à bombe waar opgeklopte slagroom en smaakstoffen aan toegevoegd worden. Dit zorgt voor een luchtig mengsel, waardoor het draaien in een ijsmachine niet meer nodig is. Het vriezen van parfait kan bij een temperatuur tussen de -15 en -18°C ongeveer 3 uur duren. Belangrijk is dat parfait niet te sterk doorvroren mag zijn, het moet van binnen nog baveuse (zacht) zijn.
De smaak van parfait is te omschrijven als romig en luchtig, met een kenmerkende smaak van eieren. Hierdoor zijn niet alle smaakcombinaties geschikt voor een parfait, maar warme smaken zoals noten, mokka of chocolade doen het goed.
Parfait is ongeveer zeven dagen in de vriezer houdbaar. Bij langer bewaren bederft de parfait niet, maar door te diep invriezen en uitdroging zal de smaak en kwaliteit achteruit gaan.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag