Een pâte is een pasta die veelal gebruikt wordt als vulling voor bonbons, in ijs en in puddingen en mousses. Pâte wordt gemaakt van noten, suiker en chocoladecouverture. Hier kunnen eventueel nog smaakstoffen en garnituren aan toegevoegd worden.
Voor een pâte kunnen de volgende nootsoorten worden gebruikt:

  • Amandelen
  • Hazelnoten
  • Walnoten
  • Cashewnoten
  • Pistachepitten
  • Pecannoten

Voor al deze nootsoorten geldt dat de beste smaak naar boven komt op het moment dat deze vers gebruneerd (gebrand) zijn. Bij de bereiding van een pâte kunnen zowel witte, melk en pure chocoladecouverture worden gebruikt om te combineren met verschillende smaak- en kleurcombinaties.
Bij het toevoegen van smaakstoffen moet uitgekeken worden dat de natuurlijk smaak van de pâte niet overheerst wordt. Smaakstoffen kunnen onder andere poederkoffie of mokka-extract zijn.
Bij garnituren moet opgelet worden dat de vruchten droog zijn en noten en nougat grof gehakt zijn. De volgende garnituren kunnen toegevoegd worden:

  • Pistachepitten
  • Gebruneerde noten (amandel, hazelnoot, walnoot, pecannoot)
  • Gestampte nougat
  • Gesneden gekonfijte vruchten (ananas, gember, kersen, oranjesnippers)
  • Gewelde rozijnen
  • Oranje snippers