Ragout is een pikante dikke saus met stukjes vlees. In plaats van vlees kunnen er ook andere ingrediënten als garnituur worden gebruikt, zoals vis, kip, garnalen, ham, kaas, eieren en groenten.

Ragout bestaat uit een roux (boter en bloem), bouillon, liaison en garnituur. De dikke saus wordt gebruikt als vulling voor snacks als kroketten en bitterballen, als vulling in ragoutbroodjes en pasteitjes.

Ragout heeft een eenvoudige bereidingswijze:
Het gekozen garnituur wordt gaar gekookt in de bouillon. Ondertussen wordt er een roux gemaakt van 5 delen boter en 6 delen bloem. Als de bloem gaar is, wordt de roux afgekoeld. Het gaar gekookte garnituur wordt in kleine stukjes gesneden. Langzaam wordt ongeveer 400 gram gezeefde bouillon toegevoegd aan de roux en aan de kook gebracht. Vervolgens wordt deze tot de juiste dikte gebracht. Smaakstoffen en eventueel liaison kunnen worden toegevoegd. De laatste stap is het garnituur, dat moet door de saus worden gespateld.

Als de ragout of salpicon blank moet blijven qua kleur, wordt geen liaison toegevoegd als bindmiddel, maar enkel room of melk.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag