Een rissole is een gevuld bladerdeeg gerecht, dat doorgaans koud wordt gegeten als voorgerecht of snack. In Nederland wordt het woord rissole ook wel gebruikt voor pasteitje of vleespasteitje, maar oorspronkelijk is een rissole een ander gerecht. Een rissole is een grote bal, omhuld met bladerdeeg, dat wordt gebakken of gefrituurd. De bal is gemaakt van een salpicon met vlees, vis of andere hartige ingrediënten.

De naam rissole stamt af van het Latijnse woord russeoles, wat ‘roodachtig’ betekent. In het Frans betekent rissoler ‘bruin maken’.

Rissoles worden overal met name in Europa veel gemaakt. In Portugal is het een erg populaire snack, die veel in cafés en tijdens barbecues wordt gegeten. Daar vullen ze het deeg, gevormd als halve maan, met vis of garnalen in bechamelsaus en frituren ze de snack. In Ierland en Engeland worden rissoles gevuld met aardappelpuree en kruiden en geserveerd met friet en kip. In Frankrijk worden ook zoete varianten gemaakt, die geschikt zijn als nagerecht. Dan worden vaak peren gebruikt als vulling. Deze rissoles worden gebakken, niet gefrituurd.