Rommelkruid is een samenstelling van een aantal kruiden en specerijen. De naam is terug te voeren naar het mengsel van restanten kruiden en specerijen die vroeger achterbleven in specerijenzakken. Het werd met name door kleine kruideniers en drogisterijen aangeboden. Door de samenstelling kan rommelkruid in zowel hartige als zoete producten worden gebruikt. Zo wordt rommelkruid gebruikt in bijvoorbeeld balkenbrij en vleeswaren, maar wordt het rondom Rotterdam ook gebruikt in kruidbroodjes.
 

De samenstelling van rommelkruid kan verschillen per leverancier. Zo kan de kleur roodachtig of bruinachtig zijn, deze is afhankelijk van de gebruikte kruiden en specerijen. In rommelkruid wordt vaak sandelhout, zoethoutpoeder, anijs, koriander, steranijs en karwij gebruikt. Maar ook kruidnagel, piment, gember en nog andere soorten specerijen kunnen erin voorkomen. Het is daarom belangrijk om te kijken welke soort rommelkruid geschikt is voor een product en deze van dezelfde leverancier af te nemen, omdat dit per leverancier sterk kan verschillen.