Rozenwater is een smaakstof die veel wordt gebruik in de Arabische, Griekse en Indiase keuken. Het is een waterig bijproduct dat vrijkomt bij de destillatie van rozenblaadjes voor het winnen van rozenolie, wat wordt gebruikt voor parfums. De rozenblaadjes worden in water geplaatst en door stoomdestillatie komen de etherische oliën vrij.

Rozenwater heeft een zeer onderscheidende en aromatische smaak. Naast rozenwater is er ook rozenessence en rozensiroop te krijgen. Rozenessence is de kunstmatige variant op rozenwater. Rozensiroop is een suikersiroop waaraan rode kleurstof en een kleine hoeveelheid rozenwater wordt toegevoegd. De smaak hiervan is dus minder sterk. Belangrijk is bij de aanschaf van rozenwater om de juiste soort te kiezen. Er is ook cosmetisch rozenwater wat niet geschikt is voor voedselproductie.

Rozenwater kan zowel in zoete als hartige gerechten worden gebruikt. Door de sterke smaak is het echter wel aan te raden om maar enkele druppels te gebruiken om zo te voorkomen dat de smaak te overheersend wordt. In het Midden-Oosten wordt het vooral veel gebruikt in producten zoals baklava, nougat, ijs, koekjes, rijstpudding, marsepein en andere zoetigheden.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag