Saffloerolie of distelolie is een plantaardige olie die wordt geperst uit de zaden van de saffloerplant (Carthamus tinctorius). Dit is een eenjarige, sterk vertakte en distelachtige plant die vroeger werd verbouwd vanwege de rode en gele kleurstof die uit de bloemen kon worden gewonnen. Tegenwoordig wordt het voornamelijk verbouwd voor de olie. De plant groeit in Egypte, Oost-Aziƫ en aan de westkust van Noord-Amerika.

Deze zaden bevatten ongeveer 25% vet, dat rijk is aan onverzadigde vetzuren (60-70%), waarvan linolzuur het meest voorkomende vetzuur is. Hierdoor wordt saffloerolie veel in dieetmargarines gebruikt en is dan ook geschikt om in producten te gebruiken die passen in een cholesterolverlagend dieet.

Saffloerolie heeft een lichtgele kleur en neutrale smaak. Het wordt voornamelijk koud geperst, waardoor het minder geschikt is voor bakken en frituren. Het hoge gehalte onverzadigde vetzuren zorgen er ook voor dat frituurvet sneller minder wordt van kwaliteit door de hoge temperatuur. Verder kan saffloerolie in degen en beslagen worden gebruikt als vloeibare vetstof, waarbij het belangrijk is dat de smaak van de olie niet overheerst in het product.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag