Samengesteld bakpoeder is een chemisch rijsmiddel. Het is herkenbaar aan de fantasienaam die de producent het product geeft. Het is een fijn, wit of gelig poeder.
Iedere soort samengesteld bakpoeder heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en is afgestemd op een bepaald gebruiksdoel. De samenstelling bestaat uit:

  • Koolzuur en ammonium
  • Zetmeel
  • Een zuur

De onderlinge verhouding tussen deze stoffen is afhankelijk van het doel waarvoor het bakpoeder wordt gebruikt. Bij een rustigere werking zal het bakpoeder meer koolzuur en minder ammonium bevatten. Het zetmeel wordt toegevoegd als vulmiddel, waardoor het afwegen nauwkeuriger gaat en het bakpoeder zich beter door het deeg laat mengen.
Het zuur wordt toegevoegd om de soda (reststof van koolzuur) te neutraliseren. Dit wil zeggen dat het zuur de soda omvormt tot koolzuurgas en natrium. Gebeurd dit niet, dan zal de soda een verbinding aangaan met de vrije vetzuren die in het deeg ontstaan na afbraak van vet en zal het deeg een zeepsmaak ontwikkelen.
Ook is er samengesteld bakpoeder te krijgen met aromastoffen. Hier zijn aromastoffen en kleurstoffen aan toegevoegd. Er zit meer vulmiddel in waardoor een hogere toevoeging aan het deeg nodig is om dezelfde werking te krijgen als bij samengesteld bakpoeder.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag