Sferificatie of sperificatie is een techniek uit de moderne gastronomie. De techniek wordt gebruikt om van vloeistoffen of vloeibare producten bolletjes te vormen die de vloeibaarheid bewaren. Door dit proces ontstaat er een dun laagje aan de buitenkant van het bolletje dat is gegeleerd. Bij consumptie breekt dit buitenste laagje en komt de vloeibare vulling vrij. Het ziet eruit en heeft de textuur van kaviaar, waar het vaak mee wordt vergeleken. Het kan worden gebruikt als vulling in verschillende banketproducten.

In principe kunnen vrijwel alle vloeistoffen worden gebruikt voor sferificatie. De basis van de vloeistof heeft wel effect op wat de beste manier van verwerken is. Afhankelijk van de methode wordt er natriumalginaat of calciumlactaat aan de vloeistof toegevoegd. Er zijn drie methodes waarop sferificatie kan worden toegepast:

  • Eenvoudige sferificatie.
  • Omgekeerde sferificatie.
  • Bevroren omgekeerde sferificatie.

Het bewaren van de bolletjes kan door deze na de sferificatie in een vloeistof te bewaren. Dit kan dezelfde vloeistof zijn als het product, maar ook een suikerwater (verhouding 1:1) voor zoete bolletjes of plantaardige olie voor hartige bolletjes.