Slagroom wordt in de banketbakkerij bij veel producten gebruikt. Het is een groot onderdeel in bavaroises en mousses, wordt gebruikt voor bonbonvullingen en als vulling, decoratie of smaakmaker in taarten en gebak. Het wordt gemaakt van koemelk en moet ,volgens de Warenwet, een minimaal melkvetpercentage van 30% bevatten. Het heeft een witgele kleur en is door het hoge melkvetpercentage romig van smaak en dikker vloeibaar dan melk. Door het hoge percentage melkvet, is het mogelijk om slagroom op te kunnen kloppen waarbij het enige stand blijft houden.

Bij het bereiden van slagroom en andere zuivelproducten wordt de rauwe melk eerste gereinigd van onzuiverheden en vuil. Vervolgens wordt het ontroomd, waarbij het aanwezige melkvet gescheiden wordt van de andere melkbestanddelen, ook wel de ondermelk genoemd. Hierna wordt de melk gestandaardiseerd, waarbij de verkregen ondermelk en melkvet in de juiste verhouding worden gemengd. Wanneer de room het juiste melkvetpercentage heeft, wordt het gepasteuriseerd, gehomogeniseerd, verduurzaamd en verpakt.

Er is ongesuikerde slagroom en gesuikerde slagroom met 10% of 12,5% suiker verkrijgbaar. Ook kunnen er stabilisators aan toegevoegd worden om het teruglopen van opgeklopte slagroom tegen te gaan en antioxidanten om het verkleuren tegen te gaan.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag