Speculaas is een sterk gekruide, oude koeksoort, die in de vorm van verschillende voorstellingen wordt gebakken. Het is vooral rond het sinterklaasfeest en tijdens de adventstijd populair, maar wordt tegenwoordig het hele jaar door gegeten.

De meeste speculaasproducten zijn gemaakt van:

  • Bloem, van origine roggemeel;
  • Bruine suiker, origineel: minder ver geraffineerde rietsuiker;
  • Boter;
  • Speculaaskruiden.

Kenmerkend voor speculaas zijn behalve de bruine suiker of bruine rietsuiker, de speculaaskruiden die bestaan uit een mengsel van kaneel (8), nootmuskaat (2), kruidnagel (2), gemberpoeder (1), kardemom (1) en witte peper (1). Er zijn echter meer variaties mogelijk met bijvoorbeeld anijs, korianderzaad en foelie.

Speculaas bevat alleen bakpoeder als rijsmiddel, en heeft daardoor een vaste structuur. Het wordt gemaakt door boter te mengen met cassonade (of basterdsuiker) en speculaaskruiden, en dit dan te mengen met de bloem en het bakpoeder. Bij het maken van het deeg is het belangrijk om de temperatuur van het deeg niet te snel te laten stijgen. Dit deeg wordt liefst een nacht in een koude omgeving gezet zodat de smaak van de kruiden het deeg terdege kan doordringen, waarna het in vormen gebakken wordt in een warme oven.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag