Spelt (Triticum spelta) is een eenjarige plant uit de grassenfamilie. Het is een primitieve tarwesoort, waarbij ze als neef en nicht zouden kunnen worden gezien. Het verschil in voedingswaarde is hierbij minimaal. In vergelijking met tarwe bevat spelt iets meer eiwitten en vetten.

Spelt is een oud Europees gewas dat al sinds 7000 voor Christus wordt geteeld, maar na de Middeleeuwen steeds meer verdrongen is door tarwe. Spelt heeft een tweerijige aar, terwijl tarwe een vierrijige aar heeft en daardoor per hectare meer opbrengst heeft. Ook is de harde kaf moeilijker te verwijderen in vergelijking tot tarwe.

Door de harde kaf, zijn de graankorrels van spelt goed bestand tegen ziekten en zijn weinig of geen bestrijdingsmiddelen nodig. Dit zorgt ervoor dat spelt een populaire graansoort is in de biologische teelt en daardoor een nieuwe populariteit heeft ontwikkeld.

Spelt kan in de bakkerij zowel in brood- als banketproducten worden gebruikt. Door de nauwe verwantschap met tarwe, is het mogelijk om de tarwe te vervangen door spelt. Bij tarwe zijn goede gluteneiwitten ontwikkeld waardoor het gemakkelijk is om brood van te bakken. Bij spelt is dit minder ontwikkeld, waardoor voldoende kennis van productieprocessen nodig is.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag