Steranijs (Illicium verum) is een boom of struik, waarvan de vruchten worden gebruikt als specerij. Steranijs is de houtachtige deelvrucht van een magnoliaboom. De harde, bruine vruchten van de boom springen open als ze rijp zijn, waardoor een stervorm ontstaat. In deze ster zitten acht zaadjes. De zaadjes zijn bruin en hard en de vorm lijkt op een zaadje van de appel in een klokhuis.
De vruchten worden gebruikt in hun geheel, of gemalen als specerij. De kruidige smaak zit in de schil van de vrucht. Steranijs heeft een sterke geur van anijs aangezien de etherische olie grote hoeveelheden anethol bevat. De smaak van de vrucht is voller en steviger dan de smaak van de anijsplant.

De boom is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-China en Vietnam maar wordt tegenwoordig ook gekweekt in Cambodja, Laos, Japan en op de Filipijnen.

Steranijs is een bestanddeel van het Chinese vijfkruidenpoeder (five spices). Daarnaast is gedroogd verkrijgbaar in stervorm, maar ook als poeder en olie. In de bakkerij wordt steranijs onder meer gebruikt om pepernoten te aromatiseren en als onderdeel van kruidenmengsels.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag