Suiker is een koolhydraat, een stof die van nature voorkomt in planten zoals suikerbiet of suikerriet. De mens haalt de suiker uit die planten, via een eenvoudig raffinageproces. De suiker wordt eerst opgelost in heet water en er daarna uit gehaald.
Het woord suiker komt van het Arabische woord sukkar wat op zijn beurt weer is afgeleid van het Perzische shakar, dat weer zijn oorsprong vindt in het woord sharkara uit het Sanskriet. Suiker werd het eerst gemaakt in India, uit suikerriet. Alexander de Grote beschreef het maar de Arabieren brachten suiker via Siciliƫ naar Europa. Via de Spanjaarden werd suikerriet tenslotte naar Zuid-Amerika gebracht. Het werd een zeer gewilde stof maar was alleen weggelegd voor de rijken. Tot die tijd was honing de belangrijkste zoetstof.
De chemische formule van suiker is C12H22O11, de wetenschappelijke benaming sacharose, maar het wordt ook wel sucrose genoemd. Het is een disaccharide die veel gebruikt wordt bij het bakken, voornamelijk als zoetstof maar het heeft ook andere nuttige functies voor:

  • De smaak;
  • Het bruinen van de korst;
  • Het vergroten van de malsheid;
  • Het verlengen van de houdbaarheid.

In de bakkerij worden diverse suikersoorten toegepast.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag