Suikerbrood is een typische broodspecialiteit uit Friesland. Het is brood waarin suiker is meegebakken. De vorm is in de loop der tijd veranderd van een rondbrood naar een rechthoekig busbrood. In Friesland heet suikerbrood Fryske Sûkerbôle.

Het deeg van Fries suikerbrood bestaat uit bloem, gist, zout, basterdsuiker, broodcrème en water. De vulling wordt gemaakt met klontjes suiker (ook wel sugarnibs genoemd), citroenrasp en indien gewenst kaneel. Het Friese suikerbrood bevat minstens 40 procent suiker en onderscheidt zich van andere suikerbroden door het toevoegen van de grove suikerklontjes. Ook in andere delen van Nederland wordt suikerbrood gebakken. In Limburg en Noord-Brabant heet het klontjesmik. Klontjesmik bevat minder suiker (25%) en er wordt geen kaneel aan toegevoegd.

In Friesland werd suikerbrood cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje. Bij de geboorte van een jongen werd krentencake geschonken.