Taaitaai is een soort koek(je) dat met name in de sinterklaastijd wordt gegeten. Meestal is taaitaai in de vorm van een figuur gebakken en stelt het Sinterklaas of een van zijn pieten voor. Qua smaak lijkt taaitaai op speculaas, maar met meer anijs. De koek is echter vele malen taaier dan brosse speculaas.
Vroeger werd taaitaai ook wel biesjesdeeg genoemd, een verwijzing naar de heidense oorsprong. Men doelde daarbij op het uitbeelden van dieren (beestjes) in koek of brood. De huidige naam, taaitaai, komt voort uit de taaie geaardheid van het deeg. Het deeg bevat vrijwel geen vocht, want het bestaat uit met honing gekookte stroop en bloem.
De koek krijgt zijn vorm door het gebruik van een taaiplank. Die plank is te herkennen aan de scherpe metalen randen, waarmee het taaie deeg wordt uitgesneden.
Vroeger kampte de taaipop met een slecht imago. Als een jongen aan een meisje wilde laten weten dat hij geen interesse in haar had, gaf hij haar een taaiman. Dit gebaar gold als een vorm van bespotting.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag