Water is belangrijk in onze dagelijks voeding, om het percentage van ongeveer 60% water in ons lichaam op peil te houden. Daaraan dragen bakkersproducten ook bij, want water is een veel gebruikte grondstof in de bakkerij. Sommige deegsoorten en producten bestaan voor meer dan 50% uit water.

In de bakkerij wordt water gebruikt:

  • Voor persoonlijke hygiëne.
  • Voor bedrijfshygiëne.
  • Als grondstof, zoals in brood.
  • Als technisch hulpmiddel, zoals het  oplossen van suiker.
  • Voor de bereiding van ijsgruis, als koelmiddel.
  • In heetwaterovens.
  • Voor ‘au-bain-marie’.
  • Voor het herstellen van de samenstelling van ingedikte- of gedroogde producten zoals melkpoeder, krenten, rozijnen.

In de bakkerij mag alleen voor menselijke consumptie bestemd water gebruikt worden, door het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van Levensmiddelen als volgt beschreven: al het water, niet zijnde natuurlijk mineraalwater, bronwater of een geneesmiddel, dat in enig levensmiddelenbedrijf wordt gebruikt voor de vervaardiging, de behandeling, de conservering of het in de handel brengen van voor menselijke consumptie bestemde waren of stoffen.

Verder moet drinkwater aan wettelijke eisen voldoen:

  • Kleurloos / smaakloos / reukloos.
  • Vrij zijn schadelijke bacteriën en metaalverbindingen.
  • Niet te hard.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag