Wieks wordt gebruikt om bij het wassen (licht bevochtigen) de korst te voorzien van een glimmend laagje. Het wassen vind plaats direct na het bakproces, waarbij de wieks dun met een glansborstel over het brood of de broodjes wordt gestreken. Tijdens het bakproces wordt dextrine (enkelvoudige suikers) in het brood en de korst gevormd. Door het direct te wassen na het bakken, lossen deze suikers op en blijft er na het verdampen van het water een glimmende laag dextrine over.

Wieks bestaat uit de volgende grondstoffen:

  • Water. Tijdens het bakproces verdampt dit, waardoor een lijmlaagje van zetmeel en suiker overblijft.
  • Zetmeel. Dit zorgt voor een verdikking bij de bereiding van de wieks, wat zorgt voor een homogeen mengsel en werkt als lijmlaagje op de korst van het brood.
  • Basterdsuiker. Geeft het een iets zoete smaak en mooie glans.

Wieks wordt voornamelijk gebruikt bij broodproducten, maar is niet geschikt om te gebruiken op alle broodproducten. Krokante broodsoorten krijgen door het stomen bij aanvang van het bakproces een krokante en glanzende korst, waardoor wieks overbodig is. Het wordt veel gebruikt bij kleinbrood en grootbrood, maar kan ook bij koek worden gebruikt als glansmiddel.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag