Yuzu (Citrus junos) is een citrusvrucht uit de Citrusfamilie. Van oorsprong komt de vrucht uit China en Tibet, maar is tijdens de Tang Dynastie in Japan en Korea geïntroduceerd. Het yuzufruit groeit aan stekelige bomen op een diepe, laag zwakzure grond met goede afvloeiing van regenwater. De ideale omstandigheden zijn berggebieden waar er grote temperatuurverschillen zijn tussen dag en nacht. Yuzu is goed bestand tegen koudere temperaturen en kan geteeld worden in regio’s waar het ’s winters -9°C wordt.

De yuzu lijkt op een kleine grapefruit met een ongelijke schil en heeft, afhankelijk van de rijpheid, een gele of groene kleur. De doorsnee van een rijpe vrucht is tussen de 5,5-7,5 centimeter. In vergelijking met andere citrusvruchten heeft de yuzu weinig vruchtvlees met veel pitten. Het sap is minder hard en zuur als dat van een citroen, maar heeft ook zoete boventonen van mandarijn. Ook komen er smaken van limoen en grapefruit in terug.

Vers is de vrucht moeilijk verkrijgbaar door de eisen die de plant heeft met betrekking tot teelt. Wel is het vruchtvlees in de vorm van sap of puree verkrijgbaar. De vrucht kan zoals andere citrusvruchten in producten worden verwerkt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag