Zoethout is afkomstig van de wortel van een plant (Glycyrrhiza glabra) die van oorsprong voorkomt in Eurazië, Noord-Afrika en West-Azië, maar inmiddels wereldwijd te vinden is. De plant bevat een zoetstof die 30-50 keer zo sterk is als suiker, maar niet schadelijk is voor de tanden. In zoethout komt glycyrrhizinezuur voor, wat de bloeddruk kan verhogen.

De smaak van zoethout is warm en is licht anijsachtig. Zoethout wordt gedroogd en is daarmee erg hard. Door het zoethout te koken in water kan de smaak eruit worden gehaald. Door dit in te koken ontstaat een extract dat veel wordt gebruikt bij het maken van onder andere snoep en drop. Het kan daarmee, net zoals andere specerijen en smaakstoffen, in verschillende soorten banketproducten worden verwerkt voor een verrassende smaak.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag