Een bittere smaak in gele room of banketbakkersroom is herkenbaar door de smaak. Deze afwijking komt in principe alleen voor wanneer de gele room wordt gemaakt volgens de kookmethode.

Mogelijke oorzaken voor een bittere smaak zijn:

  • De gele room is aangebrand. Door het aanbranden van de gele room ontstaat een bittere smaak. Wanneer gele room is aangebrand, is dit meestal ook zichtbaar door het ontstaan van klonten in de gele room of donker verkleurde delen. Wanneer alleen een deel is aangebrand, kan het niet-aangetaste deel wellicht nog worden gebruikt, mits dit geen bittere smaak heeft. Wanneer er klonten of verkleurde delen door de gele room zitten en de bittere smaak overal terug te proeven is, kan de gele room niet meer worden gebruikt.
  • Er is te veel (kunstmatige) vanille gebruikt. In vanille komt het stofje vanilline voor, wat voor de kenmerkende smaak zorgt. Dit stofje is de basis voor kunstmatige vanille. Bij het toevoegen van te veel vanille of kunstmatige vanille kan een bittere smaak in de gele room ontstaan.