Een piekende cake is te herkennen aan de bult die ontstaat tijdens het bakken. Pieken in een cake kunnen ontstaan door:

  • Het beslag is te veel gemixt. Tijdens het bakken wil de cake uitzetten, maar door de stevigheid van het beslag, dat is ontstaan door te lang mengen, lukt dit niet goed. Er ontstaat een bult op de zwakste plek in de cake.
  • Het beslag bevat te veel bloem. Hierdoor bevat het beslag in verhouding te weinig vloeiende grondstoffen, waardoor een te stevig beslag kan ontstaan.
  • Het beslag bevat te weinig vet.
  • De cake is gebakken op een te hoge temperatuur of heeft te veel vloerwarmte gekregen tijdens het bakken. De buitenkant van de cake wordt al gaar, waardoor er een korst wordt gevormd, terwijl het midden van de cake nog de bezig is met in volume toenemen. De cake wordt aan alle kanten tegengehouden door de bakvorm, waardoor het alleen nog naar boven kan en een piek ontstaat.
  • Er is oud rijsmiddel in het cakebeslag gebruikt. Ouder rijsmiddel verliest zijn kracht na verloop van tijd. Het komt langzamer op gang, waarbij verschillen tussen volumetoename en het garen kunnen ontstaan.